Rotterdam kiest voor 'ruimtelijke' Rijnhavenbrug
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft gekozen voor het ontwerp van architectenbureau Quist Wintermans Architecten B.V. voor de nieuw te bouwen Rijnhavenbrug.
Het gemeentebestuur heeft zich laten adviseren door een selectiecommissie onder voorzitterschap van Liesbeth v/d Pol, architect en Rijksbouwmeester. De brug roept door zijn knik een ruimtelijk gevoel op en stelt de voetganger centraal. Ook sluit de vorm van de brug goed aan bij de vorm van de Rijnhaven. De brug geeft een mooi accent aan de omgeving door het industriële ontwerp dat goed past bij Rotterdam.
Met de selectiekeuze kan gestart worden met de verdere uitwerking van het ontwerp.
In 2009 wordt gestart met de bouw waarna de brug uiterlijk begin 2011 gereed is.
Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij dat er snel gestart kan worden met de bouw van de nieuwe voetgangers- en fietsbrug: “Het is een transparante, stoere en functionele brug waar bewoners en ondernemers van Katendrecht en de Wilhelminapier met recht trots op kunnen zijn. De reistijd van Katendrecht naar het centrum neemt af en winkels en horeca profiteren van een betere bereikbaarheid.”
Selectieprocedure
Drie architecten (Quist Wintermans, Dissing en Weitling en Bureau ZUS) kregen van de gemeente de opdracht om een slanke transparante brug te ontwerpen.
Eind oktober konden bewoners van Katendrecht en Kop van Zuid hun voorkeur voor een van de drie ontwerpen uitspreken. De uitkomsten en argumenten van bewoners zijn beoordeeld door een begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners en bedrijven. Deze commissie van betrokkenen heeft de Selectiecommissie geadviseerd te kiezen voor een brug zonder gebouwen, maar liet de keuze tussen ontwerp A en ontwerp B open.
De Selectiecommissie vond alle drie ingediende ontwerpen van hoog niveau.
Het ontwerp met de opstallen van Bureau ZUS noemde zij ‘sprankelend’ en ‘een moedig gebaar’, maar de selectiecommissie acht het risico groot dat de gebouwen, die onderdeel zijn van dit ontwerp, niet functioneren waardoor er een averechts effect ontstaat. Ook constateerde de commissie een zekere spanning ten opzichte van de stedenbouwkundige randvoorwaarden.
De ontwerpen van bureau Quist Wintermans en van bureau Dissing en Weitling voldoen volgens de selectiecommissie aan de gestelde criteria en worden aangemerkt als goede ontwerpen in hun context. In ontwerp B is de basculekelder een zeer bepalend element dat de transparantie en het zicht op de haven minder goed doet dan ontwerp A.
Alles overwegende heeft de selectiecommissie geconcludeerd dat het ontwerp van Quist Wintermans Architecten B.V het meest voldoet aan de gestelde stedenbouwkundige, architectonische, financiële en technische criteria.
De Rijnhavenbrug landt aan op het Landverhuizersplein aan de zijde van de Wilhelminapier en op het plein tussen de twee Fenixloodsen aan de zijde van Katendrecht. De verbinding tussen het schiereiland en de landtong wordt 160 meter lang. Behalve voor fietsers en voetgangers is de brug ook toegankelijk voor ambulances, brandweerwagens en politieauto’s bij calamiteiten. Een extra noodontsluiting is nodig omdat er meer woningen en voorzieningen bij komen op Katendrecht en de Wilhelminapier.
|